Turbosuflanta, deși pare destul de complicată pentru mulți oameni, nu este atât de complicată pe cât pare. Pentru a înțelege cum funcționează turbosuflanta într-un automobil, trebuie să înțelegeți ce rol îndeplinește și să examinați construcția sa.
Turbosuflanta este un dispozitiv care îmbunătățește performanța motorului în timp ce reduce consumul de combustibil, prin injectarea unei cantități mai mari de aer în cilindri. Este alimentată de gazele de eșapament eliminate de motor.
Turbosuflanta este formată din două componente, conectate printr-un ax comun. La un capăt al axului, se află turbina (partea caldă), alimentată de gazele de eșapament ale motorului, în timp ce la celălalt capăt se află compresorul (partea rece), care împinge aerul în sistemul de admisie. Compresorul (roata de compresie) este plasat într-o carcasă de aluminiu, în timp ce turbina (rotorul) este acoperită cu fontă rezistentă la temperaturi ridicate.
Roata de compresie furnizează aer comprimat în motor. Ea este pusă în mișcare de rotorul turbosuflantei - gazele de eșapament care ies din motor intră în rotor și îl fac să se rotească. Odată cu prima rotație a turbinei, roata de compresie începe să aspire aerul din atmosferă și să-l comprime, trimitându-l în sistemul de admisie.
Cu toate acestea, aerul comprimat se încălzește puternic și trebuie răcit pentru a-i reduce volumul. Reducerea volumului aerului comprimat face ca o cantitate și mai mare să intre în camera de ardere. Răcirea aerului comprimat se face cu ajutorul unui schimbător de căldură (intercooler).
Este important de menționat că prima turbosuflantă alimentată cu gaze de eșapament a fost construită și patentată de elvețianul Alfred Büchi în anul 1905. Prin urmare, acest dispozitiv are o istorie de peste o sută de ani, deși a devenit extrem de popular nu doar în motoarele diesel, ci și în cele pe benzină, abia acum.