'
Plateste cu cardul online si beneficiaza de Livrare Gratuita in easybox*

Cum să testezi cât consumă bateria unei mașini parcate?

Cum să testezi cât consumă bateria unei mașini parcate?

     Să acorzi atenție echipamentului electric al vehiculului merită – uneori, echipamentele adăugate ulterior pot provoca neplăceri la pornire, mai ales în timpul iernii.

     Pentru a porni cu succes, aveți nevoie, printre altele, de o baterie suficient de încărcată. Pornirea, adică rotirea motorului cu motorul de pornire sau încălzirea și pregătirea alimentării cu combustibil, este o etapă energetică intensă. Dacă bateria de pornire nu are o rezervă suficientă de energie (sau nu poate furniza suficientă energie în acel moment), mașina va încerca să pornească cu motorul de pornire, dar va fi lent și greoi, sau în cel mai rău caz, va clițăi doar releul motorului de pornire, dar nimic mai mult. În cazuri extreme, mașina nu va aprinde nici măcar indicatorii din tabloul de bord. În aceste cazuri, bateria mașinii este complet descărcată și trebuie încărcată complet cât mai curând posibil (De ce? Mai multe în articolul Cum să ai grijă de bateria mașinii pentru o durată lungă de viață) și să se afle motivul descărcării.

Ați verificat următoarele?

  • Bateria de pornire nu se află la limita duratei de viață (o dețineți de mai puțin de 4-6 ani și o utilizați și depozitați corespunzător).
  • Bateria de pornire este nouă și nu este un defect eligibil pentru reclamație.
  • Alternatorul funcționează fără probleme.
  • Vehiculul nu a fost lăsat neutilizat o perioadă îndelungată (în ordinea săptămânilor).
  • Nu parcurgeți doar trasee scurte (în special iarna, cu scaunele încălzite pornite).
  • Nu ați lăsat luminile aprinse.
  • Totul ar trebui să fie în regulă, dar totuși ceva a descărcat bateria de pornire.

     Următorul lucru pe care trebuie să-l verificați este echipamentul mașinii, care poate descărca bateria și în modul de așteptare. Cum să afli? Cu un multimetru.

     Înainte de a începe, aflați cum să reporniți mașina după deconectarea bateriei - procedura specifică pentru mașina dvs. ar trebui să fie descrisă în manualul de utilizare al vehiculului.

     Verificarea ar trebui să înceapă cu o baterie de pornire complet încărcată. Cum să știți dacă o baterie de pornire este încărcată în mașină? Dacă o măsurați cu un multimetru, ar trebui să fie de cel puțin 12,6 V. O valoare mai mică înseamnă că fie nu este complet încărcată, fie că este la finalul duratei de viață.

Pasul 1: Oprește tot Dezactivați tot echipamentul electric al mașinii și scoateți cheia din contact - stingeți luminile, opriți ștergătoarele, închideți geamurile și ușile, deconectați toate încărcătoarele, navigația, cablurile, închideți compartimentele cu iluminare, opriți radio-ul, încălzirea, aerul condiționat, etc. Închideți ușile.

Pasul 2: Măsurați curentul pe polul negativ Deschideți clema polului negativ (de obicei este sub o capac negru) și deconectați cablul de la borna negativă a bateriei - este marcat cu un simbol minus.

Setați multimetrul pentru a măsura curentul (A), introduceți cablul negru al multimetrului în orificiul (COM), cablul roșu în orificiul pentru valoarea maximă de curent (de obicei marcat ca A, 10A sau 20A). Apropiați sonda roșie de borna deconectată a bateriei și sonda neagră de borna negativă a bateriei. ATENȚIE, nu apropiați sondele în această configurație la ambele borne ale bateriei - veți provoca un scurtcircuit.

Pasul 3: Comparați valorile măsurate pentru fiecare siguranță Notează valoarea măsurată de multimetru. Dacă valoarea este de aproximativ 50 mA, este în regulă, descărcarea bateriei de pornire nu este rezultatul unei consumații neașteptate și trebuie să căutați cauza în altă parte. O valoare mai mare de 50 mA înseamnă că trebuie să găsiți sursa problemei.

     În tabloul de siguranțe din compartimentul motor, scoateți fiecare siguranță pe rând (începând cu cele mai slabe) și observați cum se modifică valoarea măsurată. După fiecare măsurare, puneți siguranța la loc și continuați cu următoarea. Căutați siguranța care, când este scoasă, determină o scădere semnificativă a valorii curentului măsurat (de exemplu, de la 2 A la 0,02 A).

     Dacă nu găsiți nimic aici, trebuie să verificați și siguranțele din interior. Unde le găsiți, este descris în manualul de utilizare al mașinii.

Suport clienti Luni - Vineri : 9:00-17:00

0722100818 0729953881 vanzari@autoscan.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!